Jaka patelnię do naleśników warto kupić?

Naleśniki są jedną z ulubionych potraw dzieci. Chociaż nie tylko. Chcąc zrobić dobre naleśniki, których ciasto nie będzie przywierało trzeba zaopatrzyć się w dobrą patelnię. Jaka powinna być patelnia do naleśników? Na to pytanie pomoże nam odpowiedzieć partner artykułu: sklep internetowy Dajar.

Miłośnicy naleśników dobrze wiedzą, że smażenie naleśników na złej patelni to koszmar. Nie pomogą żadne umiejętności, jeżeli patelnia ma przywierającą powłokę i każdy kolejny naleśnik będzie przyklejony, a następnie porwany. Jedynym rozwiązaniem jest patelnia do smażenia naleśników. Jak powinna wyglądać?

Na co zwrócić uwagę? 

Patelnie do smażenia naleśników mają od 20 do 30 cm. Większa patelnia sprawdzi się, gdy chcemy przygotować krokiety, bądź naleśniki nadziewane. Średnia będzie idealna do smażenia klasycznych naleśników na śniadanie. Mniejsza patelnia będzie idealna do smażenia naleśników dla dzieci, które uwielbiają, gdy naleśniki mają ciekawe kształty i nie są za duże, gdyż dziecinny brzuszek i tak nie poradzi sobie z wielkim naleśnikiem.

Jak wybrać powłokę patelni?

Należy pamiętać, że naleśniki smażymy bez tłuszczu lub z bardzo znikomą jego zawartością, dlatego powłoka patelni powinna uniemożliwić przywieranie naleśników.  Powłoka teflonowa pozwala smażyć bez tłuszczu oraz jest łatwa w czyszczeniu. Trzeba pamiętać, że teflon jest bardzo delikatny i łatwo ulega zniszczeniu. Przewracając naleśniki można używać wyłącznie drewnianej lub plastikowej łopatki, metalowe noże bardzo szybko zniszczą powierzchnię.

Patelnia ceramiczna bardzo równomiernie rozprowadza ciepło, dzięki czemu naleśniki są równo wysmażone. Można smażyć bez tłuszczu, a patelnia ceramiczna jest bardziej wytrzymała niż teflonowa.

Patelnia granitowa posiada cechy patelni teflonowej , ale jest odporna na zarysowania. Jest nieprzywierająca i bardzo dobrze rozprowadza ciepło. Kolejną patelnią, na której możemy smażyć naleśniki jest patelnia tytanowa. Jest to połączenie patelni teflonowej i żeliwnej. Tytanowa patelnia nie zmienia smaku przygotowanych dań, nie przypala, jest twarda i odporna na ścieranie. Zasadniczym minusem patelni jest jej wysoka cena.

Patelnie żeliwne znowu wracają do łask. Doceniane są za swoja długowieczność, wytrzymałość oraz za dobre przewodzenie ciepła.

Podsumowanie

Wybór patelni do smażenia naleśników ma ogromne znaczenie. Ułatwia pracę oraz pomaga usmażyć naleśniki, które będą równo wypieczone i nie będą przywierały. Tak przygotowane naleśniki latem trzeba zjeść na tarasie lub w ogrodzie, gdzie meble ogrodowe czekają na nas. Ławka ogrodowa zaprasza na posiłek oraz odpoczynek.